Probiyotikler Ne İşe Yarar?

21-04-2022 16:13
Probiyotikler Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler; yaşayan, aktif ve doğal şekilde bağırsaklarda var olan dost bakterilerdir. Bakteri kelimesi çoğu zaman negatif çağrışım yapsa da, bağırsak sisteminde bulunan bakterilerin %85’i dost bakterilerdir. Sadece bağırsak florasında bulunan bakteri sayısı 100 trilyon kadardır. Bağırsaklarımızda tüm hücrelerden 10 kat daha fazla bakteri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florası içerisinde dost bakteriler ile zararlı bakteriler bir denge içinde yaşamak zorundadırlar. Bu denge bozulursa çeşitli hastalıklar görülebilir.

 

Probiyotikler Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, vücudumuza giren kötü bakterilere karşı bir savunma hattı oluştururlar. Bu anlamda probiyotikler bağışıklık sistemimizi desteklerler. Kötü bakterilerin zararlı etkisini kontrol ederler. Bağırsak floramızda bulunan bu mikroorganizmaların bizim bağışıklık sistemimizden tutun birçok sistemi etkilediği çalışmalar tarafından gösterilmiştir.

Probiyotiklerin etkisini gösteren çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Klinik olarak kanıt seviyeleri yüksek olan çalışmalar sayesinde probiyotikler artık günlük kullanımda yerlerini almışlardır.

Besinlerle ya da ayrıca destek amaçlı alınan probiyotikler (bakteri veya mayalar), çeşitli fermente besinlerde, yoğurt ve sütlü içeceklerde bulunur. Kolonize olabilmeleri için probiyotik preparatlarda canlı mikroorganizmalar bulunmalı ve etkin konsantrasyonlara ulaşabilmeleri için düzenli olarak alınmalıdır.

 

Bağırsak Mikrobiyotasının Dengesinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bağırsak mikrobiyotasının dengesi oldukça hassastır. Stres, yetersiz uyku ve kötü beslenme, uzun süreli ve sık antibiyotik kullanımı başta olmak üzere pek çok dış etken bu dengenin bozulmasına sebep olabilir. Bağırsak mikrobiyotasının dengesinin bozulması hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bununla beraber, vücuttaki tüm sistemlerin işleyişi birbirine bağlı olduğundan, bir sistemin dengesinin bozulması diğer fonksiyonlarda da aksamalara neden olur. Bu aksamalar; alerjileri, hormon dengesindeki ve bağışıklık sistemindeki bozuklukları ve cilt problemlerini beraberinde getirir.

Kişiler, çoğunlukla bağırsak mikrobiyotalarının bozulduğunu sindirim sistemlerindeki bir aksaklık ile fark eder. Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi yiyecek ve içecekleri sindirme konusunda problem yaşamazken, vücuttaki yararlı bakterilerin azalması ile sindirim sisteminde sorunlar meydana gelir. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ya da mide yanması gibi sağlıklı işleyen bir sindirim sisteminde pek karşılaşılmayan bir rahatsızlık durumunda mikrobiyotada bir denge bozukluğundan söz etmek mümkündür.

Vücuttaki yararlı mikroorganizmaların azaldığının bir diğer göstergesi de artan şeker ve basit karbonhidrat ihtiyacıdır. Ancak, kişi yüksek miktarda şeker ve basit karbonhidrat tüketmeye devam ederse bu denge daha da bozulur ve devamında çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bunun yanı sıra, bağırsak mikrobiyotasında görülebilecek olan dengesizlikler bireylerde obezite sorunlarına kadar yol açabilir.

Vitamin ve minerallerin emilimindeki sorunlara bağlı olarak kişilerde yorgunluk, halsizlik, egzama, alerjiler ve çeşitli yiyeceklere karşı gelişen intoleranslar gibi pek çok başka rahatsızlık da ortaya çıkabilir.

 

Diyetlerde ve Sporda Probiyotik Etkisi

Kilo vermek günümüzde insanların en çok zorlandığı fizyolojik süreçlerden biridir. Bu süreçte insanlar beslenme düzenine dikkat ederken, aynı zamanda da bağırsak florasını aynı dengede ve düzende korumak zorundadır. Probiyotik takviyesi, bu durumun sağlanabilmesinde çok önemlidir ve diyetisyenlerce de kullanımı tüm danışanlara tavsiye edilmektedir.

Spor yapan kişiler, özellikle de yoğun aktiviteler içeren vücut geliştirme ve fitness gibi alanlarla ilgilenenler gelişimi sağlamak için beslenme düzenlerine ve vitamin takviyelerine çok dikkat etmektedir. Bu beslenme düzeni yoğun ve kas kazanımını sürdürebilmek adına sürekli, yüksek miktarlarda ve yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu beslenme düzeni sonucunda bağırsak florasında bazı değişmeler ve düzensizlikler ortaya çıkmaktadır. Bu düzensizliğin önüne geçebilmek veya ortadan kaldırabilmek için tüm bilinçli ve profesyonel sporcular Probiyotik takviyesine ara vermeksizin devam etmektedir. Bu nedenle spor yaparken de Probiyotik kullanımı önem arz etmektedir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki Probiyotik bir ilaç değil, vücudun ihtiyacı olan faydalı bakterilerin devamlılığı için gerekli olan bir takviye besinidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.