Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır ?

Hayatımızın her döneminde vücudumuzun vitaminlere ihtiyacı vardır. Özellikle hamilelik ve doğum sonrası gibi önemli dönemlerde bu ihtiyaç daha da artar. Doğum sonrası vitamin alımında annenin beslenmesi oldukça önemli bir role sahiptir. Anneler et, balık, sebze gibi zengin içerikli besinlerle doğru beslendiği sürece vücutlarının bu ihtiyaçlarının hemen hemen hepsini karşılayabilirler.

Doğum Sonrası Hangi Vitamin Grupları Alınmalı?

B grubu vitaminleri, demir, kalsiyum, D vitamini, omega-3 ve folik asit gibi vitaminler gebelikte alınmaya başlayıp özellikle doğum sonrasında da mutlaka alınması gerekenlerin besin içeriklerinin başında gelmektedir.

Doğum Sonrası D Vitamini

Gebelikle birlikte alınmaya başlanması gerekmektedir.

Bağırsaklardan kalsiyum emilmesini sağlar.

Ayrıca büyümeyi de uyarır.

En doğal D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini eksikliği gebelikte ve doğum sonrasında çok sık görülen bir durumdur. Bu sebepten dolayı gebeliğin başından itibaren günde yaklaşık 1200 IU takviye alınması önerilir.

Doğum Sonrası D Vitamini Eksikliği

Doğum sonrasında annelerde D vitamini eksikliği sık görülen bir durumdur. Ama annedeki bu eksiklik esasen daha çok bebeği etkilemektedir. Bebekte görülebilecek bu etkilerden bazıları şunlardır;

Kalsiyum dengesi bozukluğu

Büyümede gerilik

Kemik dokusu gelişiminde gerilik

Dişlerde enamel hipoplazi

Raşitizm

Doğum Sonrası K Vitamini

Vücudumuzdaki kanın pıhtılaşmasını sağlayan önemli vitaminlerden biridir. Vücudumuzda bulunan faydalı bağırsak bakterileri tarafından besinlerin sentezlenmesi sonucunda üretilir. Yani vücudumuzda doğal olarak bulunur. Normal şartlarda eksikliği çok karşılaşılan bir durum değildir. Fakat doğum sonrası bebeğin de K vitamini ihtiyacını anne karşılayacağı için doğal hâliyle mevcut oran yetersiz kalabilir.

Bebeklerde K vitamini eksikliği neden olur?

Doğum sonrası, bebeklerde K vitamini çok az bir miktarda bulunur, bunun sebebi plasentadan bebeğe çok az miktarda geçişinin olmasıdır.

K vitamini üreten iyi bakteriler henüz bebeğin vücudunda bulunmamaktadır. Anne sütü de bebeğin bu ihtiyacını tek başına karşılamakta zorlanır. Tüm bu sebeplerden dolayı bebeklerde K vitamini eksiklik sık rastlanan bir durumdur. Anne adayının bu vitamini içeren besin içerikleri tüketmesi gerekir. Aksi takdirde ek gıdalar ile beslenmeye venormal bağırsak bakterileri K vitamini yapmaya başlayana dek bebeklerde K vitamini eksikliği sebebiyle YHH (yenidoğan hemorajik hastalığı) riski meydana çıkar.

Lahana, Brüksel lahanası, brokoli, marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler K vitamini açısından en zengin besinlerdir. Bu besinleri tüketerek K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

B Vitaminleri

B vitaminleri hücre ve beyin fonksiyonlarının sağlığından sorumlu vitaminlerdir. Tümünün en önemli ortak görevi vücudumuza giren besinleri enerjiye dönüştürmektir. Enerji üretimi dışında her birinin kendine has görevleri de bulunmaktadır.

Hamilelik ve doğum sonrasında B vitaminlerini almak diğer vitaminler gibi hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Eksikliği ciddi sorunlara yol açabilir.

Karaciğer, tavuk ve kırmızı et; doğal B vitamin kaynaklarıdır. Hemen hemen bütün çeşitleri kırmızı et ve tavuk içerisinde yer almaktadır. Soya sütü gibi soya ürünleri, ton balığı, uskumru gibi balık çeşitleri, barbunya, nohut, fasulye gibi baklagiller B vitamini bakımından zenginlerdir.

A Vitamini

Vücuttaki hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan önemli bir içeriktir. Vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumada büyük rol oynar. Özellikle göz sağlığı için çok önemlidir. Yumurta, balıkta, sarı-yeşil ve kırmızı sebzelerde bol miktarda bulunur.

C Vitamini

Vücudun bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bebeğin yaşamının ilk zamanlarında bağışıklık anneden bebeğe geçtiği için doğum sonrası vitamin takviyesi açısından C vitamini önem taşımaktadır. Ayrıca, vücuttaki diğer vitaminlerin ve demirin emilimini sağlamaktadır. Biber, maydanoz, domates, portakal, mandalina ve limon gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.