Güneş Yanığı Nedir?

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı cildin güneş ışığından veya güneş lambası gibi yapay kaynaklardan gelen ultraviyole, yani kısaca UV, ışığa çok fazla maruz kalmasından dolayı geçici olarak iltihaplanmasına verilen isimdir.

Ciltte ağrıya, normalden sıcak, ve kızarmış bir görünüme neden olur. Daha hafif vakalarda çeşitli ev ilaçları güneş yanığının rahatlamasını bir kaç saat içinde sağlayabilir, ancak ancak güneş yanığının bütünüyle solması günler sürebilir.

Tekrar tekrar güneş yanığına neden olacak seviyede yoğun UV ışığına maruz kalmak, bireyde koyu lekeler, ve kuru veya kırışık cilt gibi diğer cilt hasarların oluşması riskini artırır. Bu durum aynı zamanda örneğin melanom gibi cilt kanseri türlerinin oluşması riskini artırabilir.

Bireylerin ciltlerini güneşin zararlı ışınlarından koruyarak güneş yanıklarını ve ilgili rahatsızlıkları önlemeleri mümkündür. Bu koruma yöntemlerine serin veya bulutlu günlerde bile başvurmak cilt sağlığı için önemlidir.

Güneş Yanığı Neden Olur?

Ultraviyole ışığa çok fazla maruz kalmak güneş yanığına neden olur. Bu UV ışığı doğal olarak güneş ışığından veya güneş lambası ve bronzlaşma yatakları gibi yapay kaynaklardan ortaya çıkabilir.

Melanin, bireyin cildinin dış tabakasına normal rengini veren koyu renkli bir pigmenttir. Vücut UV ışığına maruz kaldığınızda daha hızlı melanin üreterek kendini korumaya başlar. Bu fazladan melanin ten renginin koyulaşmasına ve bronzlaşmaya yol açar. Bu bronzlaşma ise, vücudun güneş yanıklarını önlemek için UV ışınlarını engellemek için kullandığı asli yöntemdir. yoludur. Ancak bu koruma belirli bir dereceye kadar etkili olabilir. Çok fazla UV ışığı cildin yanmasına neden olur.

Serin veya bulutlu günlerde de güneş yanığı olmak mümkündür. Kar, kum, su ve diğer açık veya parlak yüzeyler de cildin yanmasına neden olan UV ışınlarını yansıtabilir ve güneş yanığına neden olabilir.

Açık tenli, mavi gözlü ve kırmızı veya sarı saçlı olmak vücutta melanin seviyelerinin doğal olarak düşük olduğuna işaret eder ve güneş yanığından etkilenme riskini artırır. Güneşli, sıcak ortamlarda veya çok yüksek irtifada, atmosferin daha az koruma sağladığı, daha az gölgeli yerlerde yerlerde yaşamak veya tatil yapmak, ve açık havada çalışmak yine güneş yanığı riskini artırır.

Nemli ve ıslak cilt, kuru cilde göre daha fazla yanma eğilimi gösterdiği için cilde su püskürtmek, cildi yıkamak veya yüzmek yanma riskini artırır.

Açık havada vakit geçirirken aynı zamanda alkol kullanmak, bireyi ışığa duyarlı hale getirecek ilaçları kullanmak yanık olasılığını artırır.

Cildi koruma kullanmadan düzenli olarak güneş lambası veya bronzlaşma yatağı gibi yapay UV kaynaklarına maruz bırakmak ciltte güneş yanığı ihtimaline yol açar.

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdakiler güneş yanığının en yaygın görülen semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Yaygın görülen belirtiler şunları içermektedir:

Kızarıklık

Deride şişme

Ağrı

Kabarcıklar

Ateş

Titreme

Güçsüzlük hissi, kafa karışıklığı veya bayılma

Yanıktan günler sonra ciltte kuruluk, kaşıntı ve soyulma

Şiddetli güneş yanıkları kişinin susuz kalmasına ve hatta bayılma, düşük tansiyon ve derin güçsüzlük sonucunda şoka girmesine neden olabilir. Böyle bir durumda acil tıbbi yardım gereklidir. Zaman içinde kızarıklık ve ağrı görünür hale gelir ve hasar oluşur. Ağrı genellikle yanıktan 6 ila 48 saat sonra en kötü haline ulaşır. Güneş yanığının semptomları geçici olabilirken ciltte oluşan hasar kalıcıdır. Güneş yanığının semptomları diğer cilt problemlerinin semptomlarına benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Güneş Yanıklarının Önlenmesi

Güneş yanıklarını önlemek için bazı ipuçları:

Güneş ışığının yoğun olduğu 10:00 - 14:00 saatleri arasında aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının

Güneş kremi kullanın

Uzun kollu kıyafetler ve şapka gibi güneşten koruyucu giysiler kullanın

Bronzlaşma salonlarını sık kullanmaktan kaçının

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.