Bromelain nedir, ne işe yarar?

Bromelain nedir, ne işe yarar?

Bromelain nedir, ne işe yarar?

Bromelain, ananasın gövdesi, meyvesi ve suyundan elde edilen protein sindirimi yapan enzim grubudur. Bromelain, son yıllarda bir diyet takviyesi olarak kullanılmaktadır ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir.

Bromelain Faydaları

-Kanserle savaşır.

-Yapılan çalışmalar, bromelainin kanser hücrelerinin büyümesini baskılayarak ve kanserli hücrelerin ölümünü uyararak kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

-Kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

-Bromelain, kan trombositlerinin birbirine yapışmasını veya kümelenmesini engelleyerek pıhtı oluşumunu ve kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Araştırmalar, bromelainin iltihaplanma belirteçlerini azaltabileceğini göstermektedir.

-Bromelain bu anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda astımm ve kronik sinüzit için de faydalı olabilir.

-Artrit semptomlarını hafifletebilir.

-Bromelain, iltihap önleyici özelliği sayesinde artrit semptomlarını hafifletebilir.

-Osteoartritli hastalarda yapılan bir çalışmada, bromelain içeren bir sindirim enzimi takviyesi almanın, ağrıyı diklofenak gibi yaygın artrit ilaçları kadar etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı olduğunu bulunmuştur.

-Pankreas yetmezliği olan kişiler için faydalı olabilir.

Bromelain Takviyesi Neden Önemli?

Bromelain, protein moleküllerini amino asitler ve küçük peptitler gibi yapı taşlarına ayıran proteazlar olarak işlev görür. Protein molekülleri parçalandıktan sonra, ince bağırsakta daha kolay emilirler. Bu nedenle bromelain takviyesi, özellikle pankreasın yeterli sindirim enzimi üretemediği bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler için yararlı olabilir.

Bromelain’in Yan Etkileri Nelerdir?

Bromelain takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Bromelain, özellikle yüksek dozlarda alındığında ishal, mide bulantısı, kusma, normalden daha ağır adet kanaması gibi semptomlara neden olabilir. Warfarin, Pradaxa gibi bir kan sulandırıcı kullanılıyorsa bromelain kullanmaktan kaçınılmalıdır. Amoksisilin veya tetrasiklin ile aynı anda bromelain almak, amoksisilin veya tetrasiklinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.