Vitaminlerin Vücuttaki Etkisi
Vitaminlerin Vücuttaki Etkisi
Vitaminler bir çoğu gıda üzerinde bulunan organik bileşenlerdir.Vitaminler suda ve yağda çözünen olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır.2 farklı çözünen vitaminlerin verdiği etkiler şunlardır;
Yağda Çözünen Vitaminler
Vitaminlerin Vücuttaki Etkisi aşağıdaki vitaminlerden kaynaklıdır.
A Vitamini(Retinol):Bağışıklılık sistemi güçlendirme,büyüme,gelişim açısından önemli bir vitamin türüdür.
D Vitamini(Kalsiferol):Vücutta daha çok bağırsak bölümünde kalsiyum demir gibi elementlerin emilimini yapmakla sorumludur. Şuan ki bilimsel çalışmalarda güneşin yeterli D Vitamini sentezleyemediğini ve gıda takviyesi ürünler ile desteklendiği yönündedir.
E Vitamini : Üreme hücrelerinden sorumlu bir vitamin grubudur.Vücudu savunmaya yarayan bir vitamin türüdür.
K Vitamini : 3 formu vardır. Kan pıhtısı ve protein,mineral gibi enzimlerin aktif çalışmasında rol almaktadır.Önemli bir vitamin türüdür.
Suda Çözünen Vitaminler
Vitaminlerin Vücuttaki Etkisi: B grubu vitaminlerin en büyük desteği kompleksli bir grup olmasıdır.
B-B1-B2-B3-B5-B7-B9-B12 grubu B grubu vitamine aittir. B vitamini grubu genel olarak kompleksli bir gruptur ve vücuttaki metabolizmanın çalışması için en önemli vitamin türüdür.
C Vitamini(Askorbik Asit): Serbest radikallerin oluşturacağı hasarı durdurur. Bağırsakta demir emilimini arttırır. Kolajen yapımının olumuna yardım eder. Antidepresan etki gösterir. Vücutta serbest radikallere karşı savunma mekanizmasında antioksidan olarak görev alır. Eksikliğinde iskorbüt hastalığı, eklem ağrısı, kemik kırılganlığı, diş eti kanaması gözlenebilir. Turunçgiller, taneli meyveler, biberden karşılanabilir.
Vitaminlerin Vücuttaki Etkisi: Kısaca vücudun temel alması gereken vitamin grubunu ek olarak alarak vücudun bağışıklılık ve kompleksini düzenlemede görev alır.