Sporcular İçin Özel Diyet
Sporcular İçin Özel Diyet
Spor ve beslenme birçok insan için birlikte ele alınır ve bunun için iyi bir sebep vardır. Hedeflenen beslenme sizi bir dünya şampiyonu veya olimpiyat şampiyonu yapmaz, ancak sonuçta yüksek performanslı sporcularda podyuma çıkan milisaniye veya altın madalya için ekstra santimetre anlamına gelebilir. Rekreasyonel sporcular bile dengeli ve sağlıklı bir diyetle performanslarını ve rejenerasyonlarını etkili bir şekilde etkileyebilir. Diyet takviyeleri sıklıkla kullanılır ve özellikle ağırlık antrenmanlarında özel hazırlıklar ile çok sayıda reklam vardır. Prensip olarak, her sağlıklı sporcu, makro ve mikro besinlere olan ihtiyaçlarını sağlıklı ve dengeli bir diyetle karşılayabilir. Rekabetçi sporlarda, dayanıklılık sporcuları için karbonhidrat depolarını egzersiz öncesinde ve daha uzun üniteler sırasında yenilemeleri özellikle önemlidir. Performans alanında güçlü bir sporcu olarak, kas gelişimini optimize etmek için gün boyunca protein alımı arttırılmalıdır. Ek diyet takviyeleri çoğu sporcu için gerekli fakat bu besinler enerji ve güç harcayan sporcular için yetersiz yetersiz kalabilir ve ek olarak gıda takviyesi kullanmak durumunda kalabilirler. Bu durumda www.full4you.com sitesinden ihtiyaç duyulan takviyeye ulaşabilir ve yeterli takviyeyi alabilirler.
Spor Beslenmesinin Özellikleri
Temel olarak, performansınızı olduğu kadar fiziksel ve zihinsel sağlığınızı da en üst düzeye çıkarmak için her antrenmana ve her müsabakaya optimal bir enerji, besin ve sıvı dengesi ile başlamalısınız. Daha yüksek enerji harcaması nedeniyle sporcularda enerji ihtiyaçları, sporcu olmayanlara göre daha yüksektir, ancak yoğunluk, süre, fiziksel ve dış faktörlere bağlıdır. Örneğin, bir dart oyuncusu, bir triatlet veya kürekçiden daha düşük enerji gereksinimlerine sahiptir. Ek olarak, bireysel bir sporcunun enerji gereksinimleri, yarışma ve antrenman aşamasına bağlı olarak yıllık döngü boyunca farklılık gösterebilir.
Yetersiz enerji alımı, dehidrasyon ve alkollü içeceklerin düzenli tüketimi sadece sporcunun gücünü ve iyileşmesini olumsuz etkilemekle kalmaz, aynı zamanda koordinasyonu, dayanıklılığı ve tepki verme yeteneğini de azaltır. Ek olarak, yaralanma riski artar. Sporun türüne ek olarak, gereksinimlerdeki farklılıklar aynı zamanda antrenman yoğunluğu, fizik, dış çevresel faktörler ve hepsinden önemlisi antrenman süresi ile ilgilidir. Kuvvet sporcuları genellikle daha kısa yükler ve sprintler yaparken, uzun mesafe koşucuları ve bisikletçiler gibi dayanıklılık sporcuları için antrenman seansları ve yarışmalar genellikle birkaç saat sürer.
Dayanıklılık Sporları İçin Beslenme İpuçları
Dayanıklılık
sporcularının aksine, dayanıklılık sporcuları daha uzun bir süre boyunca artan
bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. En uygun enerji temini için karbonhidrat depolarının önceden tamamen
doldurulması önemlidir. Burada karbonhidrat açısından zengin bir diyet ve besin takviyesi önerilir. Yaklaşık 90
dakika sonra karbonhidrat depoları tükenir ve seans sırasında karbonhidrattan
zengin sıvı veya yiyecekler yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılabilecek ve
performansı optimize edebilecek yeni enerji sağlayabilirsiniz. Dayanıklılık
sporcularının protein gereksinimi, artan genel tüketim nedeniyle vücut
ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 1.2 - 1.4 gram civarında biraz daha
yüksektir. Hidrasyon, özellikle uzun süreli aktiviteler sırasında da
önemli bir faktördür. 60 dakikadan uzun süren antrenmanlarda, özellikle terle
oluşan kaybı telafi etmek için arada sıvı tüketmelisiniz. 90 dakikadan uzun
egzersizler için, karbonhidrat depolarını yenilemek ve aşırı terleme ile
dengesiz olabilen elektrolit dengesini yeniden sağlamak için sodyum ve
karbonhidrat sıvı alımı da önerilir.