Sporcu Vitaminleri ve Mineralleri
Sporcu Vitaminleri ve Mineralleri
Vitamin ve mineraller hücrelerimize oksijen veren, fizyolojik işlevleri olan mikro besinlerdir. İnsan vücudunda üretilemeyerek diyetle veya ek gıdalar ile elde edilebilirler. Sportif performans için vitamin ve mineral dengesi oldukça önemlidir. Egzersizler bazı vitamin ve minerallere olan gereksinimi arttırmaktadır.
Sporcu beslenmesi söz konusu olduğunda vitamin ve mineraller büyük önem taşırlar. Vitaminler kas hücrelerinde reaksiyona girerek kasların büyümesini ve gelişmesini sağlarlar. Vitaminlerin sporcu vücutları için oldukça önemlidir. Ancak minerallerde vücutta olmazsa olmaz fonksiyonları bulunmaktadır.
Mikro besinler olarak tanımlanan vitaminler ve mineraller olarak tanımlanabilirler. Makrobesinlerin vücutta görevlerini yerine getirebilmesi için çalışırlar. Ayrıca olması gerektiği gibi kullanılabilmesi içinde işe yaramaktadırlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Makrobesinlerin enerjiye dönüşümünde de rol oynamaktadırlar. Protein, karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenmenin kas oluşumuna yeterli olduğu düşünülse de vitamin eksikliği olduğunda iskelet sistemi ve kas yapısı sorun yaşayabilir. Minerallerin de en az vitaminler kadar vücudumuz da olmazsa olmaz etkileri olduğunu unutmamalıyız.
Sporcu Vitaminleri Nelerdir?
Vitaminler suda çözülen ve yağda çözülen olacak şekilde ikiye ayrılırlar.
Yağda Çözülen Vitaminler
Her gün almamıza gerek yoktur. Yağ depolarında birikerek fazla alınması halinde vücudumuza zarar verebilir. Yağda çözülen vitaminleri almadan önce vitamin testi vermekte oldukça fayda vardır. Vitamin testi yaptırdıktan sonra eksik olan miktarda yağda çözülen vitamin almak gerekir. Herhangi bir eksik tespit edilmediğinde kullanılmasına gerek yoktur.
Suda Çözülen Vitaminler
Bu vitaminler B1 B2 B3 B6 fosfat ve B12 gibi b grubu vitaminlerdir. Bu vitaminler istenildiği kadar kullanılabilir. Vücutta birikmezler ve doz aşımına yol açmazlar.
Sporcular İçin En önemli Vitamin Olan C Vitaminin Önemi
Spor yapanlar veya normal yaşantısındaki insanlar için bir antioksidan deposudur. Antioksidan sayesinde vücudumuzda kas hücrelerinin kimyasal ve fiziksel yıkımlardan korurlar. Özellikle ağır kaldırma sporu yapan sporcuların kas zorlanması ve yırtılmasını önlemektedir. Ayrıca kas gelişimini arttıran vitaminler arasındaki demir vitamininde emilimini arttırırlar. Suda çözülebilen en iyi vitamindir. C vitamini kas oluşumundaki en önemli vitaminlerden birisidir. C vitamininin olduğu besinler ise şunlardır;
·Portakal
·Greyfurt
·Kivi
·Mandalina
·Limon
·Kavun
·Çilek
·Maydanoz
·Rezene
·Yeşil biber
Gibi besinlerin içerisinde oldukça fazlasıyla bulunmaktadır ve tüketilmesi vücut ve kas oluşumu için çok önemlidir. Ayrıca C vitaminleri bağışıklık sistemimizi güçlendirerek grip gibi mevsimsel hastalıklara karşıda korumaktadır.
Sporcular Kas Yapımındaki En İyi Dostu B1 Vitamini
B1 vitamini yani diğer ismiyle tiamin kas büyümesinde kullanılan en iyi vitamindir. Antrenman sırasında kaslara giden oksijen miktardı oldukça önemlidir. Spor yaparken aldığımız nefes de bu yüzden çok fazla önem taşımaktadır. B1 vitamini ise burada devreye girer. Kas oluşumunda etkili olan bu sporcu vitamin oksijen taşına kan hücrelerinin işini de kolaylaştırmaktadır. Peki B1 vitamini hangi besinlerde fazlaca bulunmaktadır;
·Buğday
·Bamya
·Fasulye
·Nohut
·Ispanak
·Lahana
·Pancar
·Kuruyemişler
·Karaciğer böbrek gibi sakatat yiyecekleri
Gibi besinlerde oldukça fazla bulunmaktadır. Bu başlıca sporcu vitaminlerinin yanı sıra kas oluşumu kas sağlığı gibi sporcuların ihtiyacı olan birçok vitamini B3 B12 D vitaminlerinden oldukça fazlasıyla alabiliriz.
Sporcu Mineralleri
Minerallerin vücutta birçok önemli işlevi bulunur. Kemik, diş oluşumu, kalp ritmi, kas kasılması ve hücresel metabolizma hücrelerinin düzenlenmesi gibi birçok önemli faydası bulunmaktadır. Atletik performans için ise farklı mineraller farklı işlevlere sahiptirler. Bir çok vücudumuza yararı olan mineral çeşitleri bulunmaktadır bunlar ise;
1.Magnezyum Minerali
İyileşme için kullanılan çok amaçlı minerallerdir. ATP üretmeye yardımcı olurlar ve enzimleri aktivite ederek enerjiye dönüştürürler.
2.Sodyum Minerali
Tuzu çok fazla tüketmek vücudumuza çok yararı olmasa sodyum minerali olmadan yaşanmaz. Kas kasılmaları ve sinir iletimi için uygun miktarda sodyum minerali kullanmakta fayda vardır.
3.Potasyum Minerali
Bu mineralin vücutta önemli birçok faydası vardır. Karbonhidratları enerjiye dönüştürür ve kan basıncının korunmasında işe yaramaktadır.
4.Kalsiyum Minerali
Kuvvet antrenmanında vücudumuzun iskelet yapısını daha güçlü ve sağlıklı tutar. Kalsiyum süt ürünlerinin yanı sıra brokoli gibi gıdalar tüketilerek de alınabilmektedir.
5.Çinko Minerali
Doğa testosteron üretimini sağlar. Büyüme fonksiyonunda da oldukça etkiye sahip bir mineraldir. Kas hacmini arttırmak için çinko minerali alınması mutlaka gereklidir.
6.Demir Minerali
Kaslarımızın çalışabilmesi için gerekli olan en önemli mineraldir. Antrenman sırasında kaslara yapılacak olan yüklemeden dolayı sporcular için çok önemlidir.
İlgili ürünlere ulaşmak için tıklayın.